Agenda
Lezing Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe: Verleden en toekomst van het kasteel van Geertruidenberg

Lezingen, educatie en informatie

donderdag 18 apr 2019
Accomodatie/locatie: Cultureel Centrum De Schattelijn
Vismarktstraat 4a, Geertruidenberg

Het voormalig kasteel is in 2000 opnieuw in de belangstelling gekomen nadat Zijlmans na een langdurig en voorafgaand historisch onderzoek de locatie van het kasteel had bepaald.
Als elfjarige jongen beloofde hij zijn vader en de hoofdonderwijzer van de lagere school al, dat hij ooit het verloren gewaande kasteel zou terugvinden. De mogelijkheid om daadwerkelijk op het door hem aangewezen terrein archeologisch bodemonderzoek uit te voeren deed zich voor in december 2002, het jaar waarin aan het Wilhelminaplein rioleringswerken uitgevoerd werden.
Onder zijn leiding werden door de Archeologische WerkGroep (AWG) van de Oudheidkundige Kring “Geertruydenberghe” in 2000 en 2001 archeologische bodemonderzoeken uitgevoerd. Tot grote verrassing van iedereen zijn daarbij funderingen aangetroffen, die wezen op een groot kasteel. Een uitgevoerd geofysisch vervolgonderzoek (tot 6 meter diepte) geeft aan dat het inderdaad een groot bouwwerk betrof met afmetingen van 45 x 65 meter.
Met zijn lezing wil Zijlmans de belangstellenden kennis laten nemen van de glorie en ondergang van het kasteel gezien in de context van hun tijd. Er zullen verrassende aspecten aan het licht worden gebracht, met als slot het historisch belang van de wederopbouw van het eens zo machtige kasteel op de grens van Holland en Brabant.


Tijd: 20:00 uur
Prijs: gratis

Jaar: 2019


Jan

Er zijn nog geen activiteiten in deze maand gepland...

Feb

Er zijn nog geen activiteiten in deze maand gepland...

Mrt

Er zijn nog geen activiteiten in deze maand gepland...

Nov

11
Tot en met 17-11-2019
Circus Barani