NIEUWS

Onthulling kunstwerk Wiel aan Halvezolenroute

Geplaatst op: 19-09-2017

Op 13 september 2017 is het beeldend kunstwerk Wiel aan de Bloemendaalweg/Spoorbrug te Waalwijk officieel onthuld. Het kunstwerk is in opdracht van de gemeente Waalwijk gemaakt door kunstenaar Maarten de Reus.

Het kunstwerk doet de spoorbrug die in het verleden functioneerde als treinspoor eer aan. Het treinspoor, gelegen nabij de Bloemendaalweg te Waalwijk, stond voor ontwikkeling en het wiel voor vooruitgang. De dynamiek die er van het kunstwerk uitgaat, is een vertaling hiervan. Daarnaast is er bij het kunstwerk een zitbank gecreëerd. Het is een negen meter lange spoorrailbank. De zitbank vormt samen met het kunstwerk - een grote stalen wiel - en de spoorbrug een eenheid. De vorm van het wiel is ovaal en heeft een industrieel karakter. Het straalt snelheid en dynamiek uit. De rechte lijnen in het landschap en de spoorbrug lopen synchroon met de zitbank. De spoorbrug functioneert nu als een fietspad.

Halvezolenlijn
De Halvezolenroute is een kunstproject dat in samenwerking tussen de gemeenten Geertruidenberg, Heusden, Waalwijk, bkkc (brabants kenniscentrum kunst en cultuur) en de in het gebied actief zijnde erfgoedinstanties tot stand is gekomen. Verder wordt het kunstproject mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

De drie gemeenten plaatsen langs de Halvezolenroute, het fietspad op het voormalige spoorwegtracé tussen Raamsdonk en Den Bosch, eigentijdse kunstwerken. De kunst verwijst naar de rijke geschiedenis van de (leer)industrie, met de invloed van deze spoorlijn op het omringend landschap en met de economische betekenis ervan voor de bewoners en de betrokken gemeenten. Met de kunstwerken op de route beogen de gemeenten het recreatieve en toeristisch gebruik van de bestaande fietsroute langs de lijn te stimuleren.

Halvezolenroute app en website
Het kunstwerk wordt opgenomen in de gratis kunstroute app Halvezolenlijn van Brabant Vertelt. Naast informatie over de beeldende kunst die op de route te vinden is, zijn hierin ook historische verhalen opgenomen over het gebied, speciaal ontwikkelde animatiefilms en gedichten die te beluisteren zijn via de smartphone. Download de route in de fiets- en wandelroute app Brabant Vertelt op internet via URL http://www.brabantvertelt.nl/uncategorized/halvezolenoute.


Ander nieuws:

Expositie Vrije Biesbosch Expressies
Geplaatst op: 08-01-2019Nieuwe welkomstborden
Geplaatst op: 07-07-2018

Nieuwe fietsroutes Zuiderwaterlinie
Geplaatst op: 29-05-2018


Cadeaukaartklant winkelt graag online
Geplaatst op: 08-05-2018Nieuwe Biesboschgidsen gezocht
Geplaatst op: 01-02-2018


Theodorusbeeld terug op zijn plek
Geplaatst op: 05-01-2018Nieuwe fietsroutenetwerken verkrijgbaar.
Geplaatst op: 26-11-2017
Carillonklanken tijdens de weekmarkt
Geplaatst op: 03-10-2017


Verbeterd fietsnetwerk in Brabant.
Geplaatst op: 13-06-2017

De Biesbosch introduceert de Biespas
Geplaatst op: 19-04-2017

VVV Cadeaubon - Giftcard van het Jaar
Geplaatst op: 04-04-2017