information information information

NIEUWS

Het mysterieuze zwaard van Geertruidenberg

Geplaatst op: 13-04-2018

Gebroken Mysterie
Op 15 augustus 2005 is tijdens een bodemonderzoek in de Koestraat in Geertruidenberg een in vijf delen gebroken zwaard gevonden. Het blijkt een zeer zeldzaam ijzeren zwaard te zijn met ingelegde messing schrifttekens.

Een gebroken zwaard
De oudste bestemming van het stuk grond waar het zwaard is gevonden staat bekend als het toernooiveld. Later zijn op die plek achtereenvolgend het nonnenklooster Sint-Catharinadaal, het Groot Prinsenhof en het Commandeurshuis gebouwd. Over de exacte leeftijd van het zwaard tasten de geleerden nog in het duister; de vondsten in de omgeving van het zwaard stammen - met een zekere speling - uit de 13e en 14e eeuw. Het zwaard is een tweesnedig slagzwaard dat, gestoken in de schede, aan de gordel op de linker heup werd gedragen. Het feit dat het in de schede werd gevonden duidt er op dat het niet tijdens een gevecht of toernooi is verloren.
Het gebeurt niet vaak dat middeleeuwse zwaarden worden gevonden; metaal was kostbaar en schaars. Een metalen voorwerp dat niet langer bruikbaar was, werd omgesmolten en ‘herbruikt’. Waarom is het achtergelaten? Was er geen schildknaap die uitgestuurd kon worden om het te gaan zoeken? Dat het zwaard op vijf plekken gebroken was, is niet zo verbazingwekkend: zes à zeven eeuwen lang heeft het onder druk gestaan van de muren en vloeren van de gebouwen die daar bovenop zijn gebouwd.
Was het soms een ceremonieel zwaard, dat gedragen werd door een hoge geestelijke van adellijke afkomst? Het zwaard is omhuld met vragen en mysteries. Het grootste mysterie is wel de betekenis van de ingelegde messing tekst aan twee kanten van het zwaard. Eén woord, DIEU (God), is goed te lezen; een aantal letters is te lezen, maar naar de betekenis daarvan kan men alleen raden terwijl de overige schrifttekens nog steeds een groot raadsel zijn. Provinciaal onderzoek is nog gaande.

Kom tijdens de Museumweek kijken in het Museum De Roos en bewonder het mysterieuze zwaard van Geertruidenberg!
Kijk ook op www.museumderoos.nl.


Ander nieuws:Nieuw Streekpad Biesboschpad
Geplaatst op: 04-10-2021
De stadswandelingen gaan weer van start
Geplaatst op: 07-06-2021

Vernieuwde VVV thematische wandelroutes
Geplaatst op: 01-11-2019
Nieuwe welkomstborden
Geplaatst op: 07-07-2018

Nieuwe fietsroutes Zuiderwaterlinie
Geplaatst op: 29-05-2018

Cadeaukaartklant winkelt graag online
Geplaatst op: 08-05-2018


Theodorusbeeld terug op zijn plek
Geplaatst op: 05-01-2018

Nieuwe fietsroutenetwerken verkrijgbaar.
Geplaatst op: 26-11-2017

Carillonklanken tijdens de weekmarkt
Geplaatst op: 03-10-2017


Verbeterd fietsnetwerk in Brabant.
Geplaatst op: 13-06-2017