information information information

Zuiderwaterlinie

Dwars door Brabant loopt de Zuiderwaterlinie van Bergen op Zoom naar Grave: de vroegere scheidslijn tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, het protestantse Noorden en de katholieke Zuiden, tussen Spaans en Staats.
Al sinds de Tachtigjarige oorlog - ruim 450 jaar geleden - zet men in Brabant het water in als verdedigingsmiddel.

Fort_Lunet_cropped

Na de Tachtigjarige Oorlog raken de verdedigingswerken in verval. Maar de dreiging uit het Zuiden houdt aan. Daarom ontwerpt Menno van Coehoorn in de 17e eeuw één ketting van waterlinies. Het Brabantse deel van dit staaltje ingenieurskunst noemen we nu De Zuiderwaterlinie. Het is de langste aaneengeschakelde linie van vestingsteden, forten en inundatiegebieden van Nederland. 

De linie maakt het de Fransen vanaf 1747 lastig. Maar in 1794 werkt de kou tegen: de Fransen steken eenvoudigweg de bevroren rivieren over en overheersen tot 1814.
De onrust keert in 1830 terug. Als de Belgen onafhankelijk worden, maakt dat Noord-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen opnieuw grensgebied van Nederland. De verdedigingswerken van Noord-Brabant worden versterkt, maar er komt geen oorlog.
In de Tweede Wereldoorlog maakten gevechtsvliegtuigen een eind aan de Zuiderwaterlinie als militaire verdedigingslinie.

De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met water. Geertruidenberg is met haar vesting en Fort Lunet aan De Donge onderdeel van deze linie.
Waar vroeger de soldaten aan de grens stonden, vind je nu Brabantse gezelligheid tegen het decor van een rijke geschiedenis.
Geniet van de gezellige historische vestingsteden, bezoek een van de stoere forten of ontspan in de bijzondere natuur.   

Het VVV kantoor Geertruidenberg is, samen met Bootje Gezond en Stichting Behoud Geertruidskerk, gastheer van de Zuiderwaterlinie. 

Meer weten over de gehele Zuiderwaterlinie, kijk op www.zuidewaterlinie.nl

basiskaart_zuiderwaterlinie_rood_cropped